Akupunktio

/Akupunktio
Akupunktio2024-04-27T13:35:54+00:00

Mitä se on?

Akupunktio on Kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuvaa hoitoa, jossa kehoon pistellään ohuita neuloja tiettyihin pisteisiin (pääasialliset pisteet 361 kpl.), jotka sijaitsevat 12 eri pääkanavalla kehossa. Pisteitä sanotaan olevan jopa yli 2000 kpl. kun ekstrapisteet otetaan mukaan laskuun. Pääkanavien lisäksi on vielä lukuisia ekstra- kanavia.

Kiinalainen lääketiede kuvailee akupunktiota tekniikaksi, jolla tasapainotetaan Qi:tä, eli elinvoimaa.

Kiinalaisen lääketieteen mukaisessa akupunktiossa hoidetaan koko ihmistä, harvemmin pelkkää yksittäistä oiretta. Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään usein tienviittana viiden elementin teoriaa.

Akupunktiossa ei tehdä diagnooseja, eikä sinulla tarvitse olla diagnoosia tai nimeä vaivalle. Riittää kun kerrot kuinka tämä vaiva ilmenee ja missä, miten kuvailet kipua jne.

Akupunktion riskit ovat hyvin minimaaliset kun hoidon suorittaa koulutettu akupunktiohoitaja. Neulat ovat steriilejä ja kertakäyttöisiä. Yleisimmät haitat ovat pistokohdan arkuus, pieni verenvuoto tai mustelmat.

Kiinalaisen lääketieteen mukainen akupunktio on 3,5 vuoden koulutus, sekä kattavat peruslääketieteen opinnot päälle. Alasta on kehittynyt monenlaisia suuntauksia ajan saatossa, joita kutsutaan monilla eri nimillä, kuten esimerkiksi länsimaalainen akupunktio tai lääketieteellinen akupunktio. Huomioi, että nämä ovat erilaisia ajatusmalliltaan ja ovat usein kipukohtaan keskittyvää akupunktiota. Koulutukset eroavat myös merkittävästi, joten kannattaa aina varmistua siitä, mitä haluaa, ja kenellä on riittävä koulutus haluamasi hoitoa antamaan. Haastattelemalla hoidon tarjoajaa saat tiedon hoitajasi koulustaustasta ja näin ollen varmistat että saat haluamasi, parhaimman mahdollisen, hoidon.

Akupunktion hyödyt on vaikea mitata, mutta ihmisten kokemukset puhuvat puolestaan ja monet kokee siitä olevan suuri apu kivun hallinnassa. Akupunktion tehokkuudesta on onneksi jo olemassa paljon tieteellistäkin näyttöä, eikä sen toimivuus perustu uskoon. Akupunktio auttaa myös eläimille samalla periaatteella. Kaikki akupunktiohoitajat eivät kuitenkaan hoida eläimiä.

Kenelle?

Akupunktion avulla voidaan lieventää ja jopa poistaa hyvin monenlaisia kiputiloja ja epämukavuuksia. Ei ole vaivaa, johon ei voisi kokeilla akupunktiota. Silti joskus hyvin vakavissa sairauksissa tai -tiloissa ei voida turvallisuus- tai eettisistä syistä pistää.

Akupunktio ei kuitenkaan sovi kaikille eikä kaikki saa toivomaansa apua. Jos käytät verenohennuslääkkeitä, kerro se aina ennen hoidon aloittamista. Verenohennuslääkkeet altistaa herkemmin verenvuodolle ja mustelmille. Hoitoja voi tehdä raskaana oleville, mutta ei ilman tarkkaa harkintaa! Kerro AINA jos olet raskaana tai epäilet olevasi raskaana tullessasi hoitoon! Jos sinulla on sydämentahdistin, se olisi myös aina mainittava ennen hoidon aloittamista.

Hoidon jälkeen ei tarvitse välttää mitään erityistä. Huomioitavaa on, että hoito usein rentouttaa ja väsyttää, jolloin rankka työ tai liikunta heti perään ei välttämättä ole järkevää, kehon on hyvä saada levätä hetki. Usein myös aineenvaihdunta vilkastuu, jolloin on hyvä että muistaa juoda riittävästi vettä hoidon jälkeen.

Kuinka usein?

Sanotaan, että jos vaiva on ollut pitkään, sen paraneminen vie usein pitkään. Jos vaiva on tuore, se monesti paranee nopeammin… Ei ole estettä ottaa akupunktiohoitoja vaikka päivittäin, mutta se ei ole kovin yleistä. Yleisempää on käydä alkuun 1-2 kertaa viikossa muutamia kertoja, ja sen jälkeen harventaa käyntejä, vaivasta riippuen. Toisinaan riittää kun käy kerran kuussa, tai kun vaiva antaa merkkejä taas itsestään… On täysin yksilöllistä kuinka kehomme viestii tarpeistaan ja hoito räätälöidään sen mukaan.

Kosmeettinen akupunktio

Kosmeettisella akupunktiolla voidaan hoitaa mm. kasvojen turvotusta, silmäpusseja,
ryppyjä, punaisuutta, värimuunnoksia…
Varaa kosmeettiseen akupunktioon 90 min. aikaa. Sisältää kasvojen kevyen hieronnan.
Tulethan kosmeettiseen akupunktioon ilman meikkiä. Huomioi, että myös
kosmeettinen akupunktio on kokonaisvaltainen hoito, ja muutamia neuloja tulee
toisinaan myös muualle kehoon!

Esimerkkejä vaivoista johon käytetään akupunktiota:

 • Lihaskireys ja -jumit koko kehossa
 • Tuki- ja liikuntaelinten rasitus- ja kiputilat
 • Stressi ja mielen ongelmat. Myös univaikeudet, riippuvuudet…
 • Flunssat, vilustumiset jne.
 • Naisten vaivat; PMS- oireet sekä kaikki kuukautisiin liittyvät ongelmat, kuten kipu, liiallinen vuoto jne. Lapsettomuus. Sukuelinten vaivat kuten endometrioosi jne.
 • Miestenvaivat; eturauhaseen ja kaikki lisääntymiselimiin liittyvät vaivat
 • Iho; akne, patit, paiseet, näpyt, ihottumat, psoriasis, haavat (akupunktio voi edistää haavojen paranemista), peräpukamat jne.
 • Pääkivut; migreeni, horton jne. Jne.
 • Pään alueen vaivat, kuten huimaus, nenän-, suun-, hampaiden-, silmien- ja korvien (kipu, kuulo, tinnitus…) kaikki kivut ja vaivat.
 • Erilaiset selkäkivut
 • Iskias
 • Tulehduksesta johtuvaa kipua kehossa; esim. plantaarifaskiitti, reumaattiset kivut, Mortonin neurooma, tenniskyynärpää, jännetupen tulehdus jne.
 • Fibromyalgia (joka ilmenee hyvin eri tavalla eri ihmisillä)
 • Ruuansulatusvaivat, kuten vatsalaukun-, sapen-, haiman-, maksan- ja suoliston ongelmat, ruokahalu, närästys, ummetus, ripuli…
 • Sydän- ja verisuonitaudit; verenpaine, rintakipu, tykytys, huono verenkierto…
 • Hengitykseen ja keuhkoihin liittyvät vaivat; keuhkojen kaikki ongelmat ja -sairaudet, allergia, kuorsaus, tukkoisuus, lima jne.
 • Hermokivut
 • Luunmurtumat; auttaa nopeuttamaan paranemista ja vähentää kipua ja turvotusta
 • Raskauteen ja synnytykseen liittyvätasiat, kuten raskauspahoinvointi, perätilassa olevan vauvan kääntäminen, synnytyksen käynnistymisen edistäminen, synnytyskivut, synnytyksestä toipumisen nopeuttaminen, jälkisupistukset, maidonnousu…
 • Kehon kaikenlaiset epämääräiset ongelmat, kiputilat ja säryt!

Hinnasto:

47€ kerta
130€ 3 kertaa (kertamaksu 1:n kerran yhteydessä)
200€ 5 kertaa (kertamaksu 1:n kerran yhteydessä)
380€ 10 kertaa (kertamaksu 1:n kerran yhteydessä)

90€ kerta Kosmeettinen akupunktio
400€ 5 kertaa (kertamaksu 1:n kerran yhteydessä)

Pyydä myös ystäviäsi kokeilemaan! Jos kotoasi löytyy vähintään 2 asiakasta, tulen kotiisi pistelemään (25 km säteellä) ilman lisämaksua!

Tervetuloa hoitoon!